Facebook

LEGIONOWO. Przebudują przejście podziemne na PKP Przystanek

2016-01-15 5:02:47

Jak informują miejscy urzędnicy, zakończyły się prace nad koncepcją przebudowy przejścia podziemnego na stacji PKP Przystanek. W kwietniu powinien być gotowy projekt, a sama pochylnia powstanie w tym roku. W tegorocznym gminnym budżecie na cen cel zarezerwowano 600 tys. zł.

Trwają prace nad projektem budowlano-technicznym, który ma być gotowy do końca kwietnia. W tym tygodniu ratusz poinformował o wyborze firmy, która wykona projekt przebudowy przejścia na legionowskiej stacji. Dokumentację sporządzi firma „MW PROJEKT Marta Romatowska-Kania” ze Stanisławowa Drugiego za blisko 60 tys. zł. Od dnia podpisania umowy będzie ona miała 4 miesiące na wykonanie projektu. Po przyjęciu tego dokumentu przez zamawiającego będzie można wystąpić o pozwolenie na budowę i ogłosić przetarg na wybór wykonawcy. Ponieważ inwestycja będzie realizowana na terenie kolejowym, konieczne będą dalsze uzgodnienia ze spółkami kolejowymi, co niestety może wpłynąć na termin realizacji inwestycji.

Modernizacja przejścia ma polegać na dobudowie dodatkowych zadaszonych pochylni, ułatwiających użytkownikom przeprawę z ulic Kolejowej i Gdańskiej w Legionowie. Po obu stronach torów kolejowych powstaną 50-metrowe pochylnie o spadku 5 (strona północna)- 6 (strona południowa) proc. Po każdej stronie zostaną wyznaczone dwa spoczniki. Pochylnie będą miały 3 m szerokości, będą zabezpieczone barierkami i doświetlone.

Jeżeli wszystko pójdzie zgodnie z planem, umowa z wykonawcą powinna zostać podpisana w połowie wakacji, a prace budowlane powinny zakończyć się jeszcze w tym roku. Ratusz przeznaczył na ten cel 600 tys. zł.

DB

Komentarze

1 komentarz

  1. Jan odpowiedz

    Najpierw jeden bezmózgowiec pobudował schody a drugi wyda lekką ręką 600 tyś zł na wykonanie pochylni. Taki debilizm tylko w Polsce jak by nie można było na etapie modernizacji peronów od razu wykonać pochylni. Ale cóż jak się piekarz zajmuje budowaniem a kowal naprawą zegarków to mamy co mamy. Miernota na każdym kroku.
    Oczywiście przy okazji budowy dworca w Centrum L-wa ciężko było zaprojektować pochylnię z dwóch stron. Ale po co skoro każdy urzędas to zdrowy i silny osobnik i ma w głębokim poważaniu osoby które mogą mieć problem z codziennym poruszaniu się po schodach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *